Bloc dedicat a la promoció i difusió de la tarota i la seva música

Entarota't 2012


XXV FESTIVAL INTERNACIONAL FOLK TRADICIONÀRIUS (Bcn)

De l'1 al 4 de març de 2012
Enguany el Tradicionàrius s’ha fixat en la tarota per dedicar el seu cap de setmana monogràfic dins la programació del festival.
La tarota és un aeròfon de la família dels oboès tradicionals catalans. Ha viscut tots aquests anys a l’ombra de l’oboè tradicional per excel·lència de Catalunya: la gralla. La seva popularitat en el món geganter, casteller i de la cultura popular i tradicional de carrer en general, ha eclipsat el naixement (o renaixement) d’aquest instrument. A priori, són aeròfons similars: sovint, a la gent neòfita en música tradicional, es presenta la tarota com una “cosina” de la gralla, més llarga visualment. Quan sona, algú ja diu: “-Sona més fi que una gralla!”, i a vegades els hi agrada més i tot. Però per damunt de tot, ens queda una sensació: la tarota és una desconeguda en general.
Des del primer model de tarota moderna del luthier Xavier Orriols el 1983, el seu ús ha tingut un creixement notable pel que fa a grups, luthiers i escoles de música on estudiar aquest instrument. Ara és un bon moment per reflexionar sobre la tarota en el marc del C.A.T. – Tradicionàrius: tenim luthiers amb anys d’experiència, grups i instrumentistes prou consolidats i alumnes amb bons professors i amb ganes per fer-ho encara millor.
Així neix Entarota’t, el seguit d’activitats que amb l’equip del C.A.T. hem pensat per donar veu a la tarota:
El dijous inaugurem una exposició d’oboès tradicionals d’arreu, principalment mediterranis. A través de les imatges i textos dels plafons posem la tarota en un context més global. Divendres “convidem” el duduk armeni, un oboè tradicional de la zona del Cauques. Dissabte el dedicarem àmpliament a la tarota amb tallers, concerts, tertúlia i un concert de tarotaires obert a qui vulgui venir (avisant prèviament, esclar!). I diumenge tanquem l’intens cap de setmana amb una trobada de cobles. Posant de costat la cobla de sardanes i la cobla de tres quartans per veure semblances i diferències entre les tarotes i la tenora i el tible.
Esperem que aquest cicle sigui un nou punt d’inflexió per la divulgació de la tarota.
Coordinació de l'Entarota'tLogo Entarota't

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada