Bloc dedicat a la promoció i difusió de la tarota i la seva música

dimecres, 5 de març del 2014

Opuscle sobre la cobla municipal de Vilanova i la Geltrú al s.XVIII


Fa uns anys vaig comprar al C.A.T. un opuscle molt interessant que he recuperat aquests dies escrit per la Francesca Roig: Concòrdia per a la constitució d'una cobla municipal al segle XVIII. L'ocasió hi portava a adquirir el llibret: recordo que era la inauguració del XXVè Festival Tradicionàrius i els Ministrers de la Vila Nova obrien el seguici protocol·lari de Gràcia. I la Paquita hi era tocant la seva tarota en sol.


Francesca Roig i Galceran, la Paquita, és una de les fundadores als anys vuitanta d'aquesta històrica formació vilanovina, els Ministrers de la Vila Nova, juntament amb el seu marit Xavier Orriols. Ja a finals dels anys setanta, però, amb Jaume Arnella feien el primer Mètode de Gralla. Des d'aleshores que, a part de fer la majoria d'arranjaments de la cobla de ministrers vilanovina, no ha parat d'investigar i treure articles o fer col·laboracions en llibres sobre música tradicional i popular catalana, i sobre història local de Vilanova i la Geltrú.

L'opuscle Concòrdia per a la constitució d'una cobla municipal al segle XVIII, d'una mica més de vint pàgines, és la transcripció i comentari d'un document trobat a l'Arxiu Comarcal del Garraf, una concòrdia que explica la creació d'una cobla de ministrers a Vilanova i la Geltrú cap el 1760. Tal com ens explica l'autora, en aquells anys el consistori "s'havia trobat en el cas d'haver d'assistir a actes oficials sense un acompanyament musical que donava més relleu a la seva presència", i es va decidir crear "una cobla de ministrers amb músics de les dues parròquies [Vilanova i la Geltrú] amb la funció específica de ser l'acompanyament protocol·lari de batlle i regidors".

En la Diada de la Mare de Déu de les Neus de 1984, a la cercavila del Vot del Poble, s'estrenaven els Ministrers de la Vila Nova acompanyant les autoritat municipals, agafant el relleu a aquells ministrers del segle XVIII. Després de la desaparició d'aquesta formació històrica catalana, a Vilanova naixia la primera cobla de ministrers "moderna", mare de la resta de cobles que han anat naixent als Països Catalans al llarg d'aquests darrers trenta anys. Que per molts anys els poguem veure i escoltar en aquest 30è aniversari de la seva fundació.

Pol Ducable i Rogés
Etnomusicòleg







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada